18 Aralık 2018 Salı


GÖKSU NEHRİNDEN ESKİ KAYNAKLARDA 

"KALYKADNOS" OLARAK SÖZ EDİLMEKTEDİR.



Göksu Nehrinden eski kaynaklarda "Kalykadnos" olarak söz edilmektedir.

Torosların en önemli akarsularından biri olan GÖKSU NEHRİ'nin yolculuğu Eşenler Dağı eteklerinden başlayıp 260 km yol kat ederek Silifke'de Akdeniz'le buluşmasıyla sona erer.

Göksu, ismini renginden almaktadır. Yılın belli bir döneminde yeşil ve mavi karışımı [halk arasında bu renk değişimi "göğürmek" ya da "gövermek" olarak adlandırılıyor.] bir renk almaktadır. Renk değişiminde yağışlarla gelen ve deltayı besleyen tortuların payı büyüktür.

Renginin ünü yanında bir başka özelliği de nehrin Akdeniz'e uzanan yolculuğu boyunca iki kez yer altına batıp çıkmasıdır.

Göksu Nehri, bunların yanında asıl ününü 1190 yılında III. Haçlı Seferleri sırasında, Alman İmparatoru Friedrich Barbarossa'nın bu nehirde boğulmasına borçludur.

Göksu Nehri, her ikisi de Göksu adını alan, iki ana kol ERMENEK GÖKSUYU ve HADİM GÖKSUYU'nun Mut yakınlarında Suçatı Köyünde birleşmesinden oluşmakta, irili ufaklı birçok dereden de beslenmektedir. Göksu Nehri, bütün Taşeli Platosunu sulamaktadır.

Nehrin en önemli kolu olan ERMENEK ÇAYI, Geyik Dağı etekleri Çekiç Dağından (2359 m) doğarak doğuya doğru akar.

Çıkış noktasından Mut'a kadar akarken Ermenek Çayı, sırası ile Fariske Çayı, Küçük Çay, Gargara Serper Deresi (Kurtlu su), Zeyve Çayı, Ecel Deresi, Balkusan Deresi ve Erik Deresi sularını alır.

Gezende Bükü'nü geçtikten sonra Adras Dağı altında Yerköprüye girer. Mut yakınlarında Suçatı Köyünde diğer kol ile birleştiği yere kadar uzunluğu 170 km'dir.

HADİM GÖKSU'yu ise, ilk kaynaklarını Taşkent'in batısındaki Gevne yaylalarından alır.

Gökdere de Gürlevik Pınarı ve Taşkent Suyunun katılmasıyla Hadim Göksuyu oluşur. Daha sonra Eşenler Aladağ arasında Yerköprü denilen yerde batar, kısa bir süre sonra tekrar yüzeye çıkar.

Karasu, Kızılca Çayı ve Yargılı Çayını aldıktan sonra, Bucakkışla'ya kadar çok sarp ve çetin boğazlardan geçer.

Karasuyu alır. Kıravga da tarihi köprüden sonra Kıravga Pınarı sularını alır. Mağras Dağı'nın doğusunda Çağlağı Kapızından sonra Hocantı Suyunu alır. Soldan Pirinç ve Kırkpınar suları katılır ve Suçatında Ermenek Göksuyu'na katılır.

Hadim Göksuyunu başlangıcından bitimine kadar uzunluğu 180 km'dir.

"Herkes biraz ya Karamanlı, ya da Karamanoğullarındandır. Ş.G"

Şerafettin GÜÇ
Karamanoğulları Tarihi Araştırmacısı Yazar

Teknik Kaynak: 

Ksenophon (1998):
Anabasis, (Onbinlerin Dönüşü), (Çev: T. Gökçöl), İstanbul:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üç Önemli Yerden Alınan Toprak Ermenek Selanik Kıbrıs Atatürk'ün Yattığı Yer Türk Ulusu'nun Kalbidir Atatürk için b...