4 Aralık 2018 Salı


2- Şemseddin I. Mehmed
(1261-1283 Ferman sahibi olan)

Karamanoğlu Şemseddin I. Mehmet Bey’in Baş Şehri Lârende ve Konya olmuştur. Karamanoğulları Beyliği’nin yönetimi başında veya önceki dönemlerde evlendiğine ve çocukları olup olmadığı hakkında başka bilgi mevcut değildir. Ancak 1277 tarihindeki Konya’nın fethi ve Türk Dili hakkındaki Fermanını ilân ettikten sonra, çıktığı Anadolu seferinde, Germiyan oğlu Karamanoğlu Şemseddin I. Mehmet Beyi bir süre alıkoyup kızını Mehmed Bey ile evlendirmiştir.

Orada kırk gün kaldıktan sonra Mehmet Bey Anadolu seferine devam eder. Bu yolculuğunda eşini yanında götürmüş müdür? Çocukları olmuş mudur? Karamanoğlu Şemseddin I. Mehmet Beyin, Beyliğin tekrar kurulması yolunda bitmeyen çilelerin, gailelerin arasında çoluk çocuk sahibi olduğunu gösteren bir belge yoktur.

Kerimüddin Karaman Bey'in ölümünden sonra Ermenek ve Lârende’ye Bedreddin Hotenî tayin edildi. Kerimüddin Karaman Bey'in oğulları Mehmed, Mahmud, Kasim ve Halil Beyler Selçuklular tarafından yakalanarak Gavele (Kâvle) kalesine hapsedilmişlerdi. Ancak Selçuklular, Karaman halkının topyekûn bir saldırısından korkarak bu beyleri serbest bıraktılar. Bir müddet sonra en büyük kardeş olan Şemseddin I. Mehmed Bey, Karaman Beyliği'nin başına getirildi.

Şemseddin I. Mehmed Bey, Moğol baskısına karşı isyan etmiş olan Hatiroğulları ile ittifak yaptı ve onların yardımına Türkmen kuvvetleri gönderdi. Onun bu hareketi üzerine Selçuklular Bedreddin Hotenî komutasındaki bir orduyu Karaman'a gönderdiler.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üç Önemli Yerden Alınan Toprak Ermenek Selanik Kıbrıs Atatürk'ün Yattığı Yer Türk Ulusu'nun Kalbidir Atatürk için b...