18 Aralık 2018 Salı


FATİH SULTAN II MEHMED DÖNEMİNDE
AVŞAR TÜRKMENLERİNİN SÜRGÜN EDİLMESİ

Osmanlı da Fatih Sultan II. Mehmed devri başlayınca, sarayda ne kadar Oğuz Türkü varsa hepsi ya öldürülmüş ya da saray çevresinden uzaklaştırılmıştı.

“II. Mehmet (Fatih)’in birinci defa ki hükümdarlığında Rum aslından Zağnos Paşa, fazla yüz bulmuştu. Fakat İstanbul’un fethinden sonra Çandarlı Halil Paşa öldürülüp, diğer Türk beyleri de iş başından uzaklaştırılınca, meydan devşirmeden yetişmiş olanlara kalmış ve bundan sonra tam manasıyla Osmanlı saltanatı başlamıştır.”  İ. Hakkı Uzunçarşılı-I/499

Fatih Sultan Mehmed ağabeyini tahtından indirip imparatorluğunu ilan ettikten sonra savaş için ilk olarak Oğuz devletlerine yöneldi. Tacik Alp Arslanın Kürt ordusunu Anadolu’ya sokmayan, Selçukluyu yıkan Oğuzların, Devleti Al-iye tekfurluğunu da 30 yıl da tarihten sildiğini biliyordu. Ve İntikam almak istiyordu.

Fatih Sultan Mehmet başında kendisinin bulunduğu Osmanlı ordusuyla birlikte Oğuz topraklarına girdi. Karamanoğlu Oğuz Devletinin başkenti Konya’yı ele geçirdi.

Karaman Oğlu II. İbrahim Bey’in, otuz dokuz sene Karaman hükümdarlığı yaptıktan sonra 1463/1464 yılında ölmesi, Karaman Oğuz devleti için iyi olmamıştır. II. İbrahim Bey’in iki oğlu İshak Bey ve Pîr Ahmed Bey’in devlete yeterince sahip çıkamamaları ile sonuçta Osmanlı ordusu Konya’ya girmişti.

“Osmanlılar, Karaman (Lârende) ilinde ileri gelen zararlı eşraf ve beylik erkânından bir kısmını öldürdüler. (1466) Konya ve Karamandaki sanatkârları da İstanbul’a gönderdiler.”  Türk Tarihi II. Sayfa-172

Osmanlı Sultanı, 1468 de Karamanoğlu Türk Halkını tamamen ortadan kaldırmak için RUM Mehmet Paşayı görevlendirdi. Oğuz halkına acımasızca davranan Osmanlının Rum paşası Oğuz milletinde büyük bir katliam yaptı.

Rum Mehmet Paşa önüne geleni kılıçtan geçirdi, Cami, türbe ve medreseleri bir güzel yağmaladı, ağır vergiler aldı. Aynı gazabı sürdürmek için bir de Varsak Oğuzlarına saldırdı. Ancak Varsak beylerinden Uyuz Bey tarafından bozguna uğratıldı ve gasp ettiği mal, para her ne varsa ona kaptırdı.

Anadolu’da ki diğer Oğuz devletleri asırlardır kendilerine öncülük eden bağlı bulundukları Karaman Oğulları Beyliği’nin (Devleti’nin) bu şekilde aniden çökmesine üzüldüler, Oğuzların bir kısmı bunu kabullenemedi ve isyanlar çıkardılar.

“Çok zalim bir insan olan bu Rum devşirmesi, Karaman ilinde pek çok kimseyi öldürdü.”  Türk Tarihi II. Sayfa-172

"Sonrası da Karamanoğullarının büyük Rumeli sürgünü." Dedim gitti. Yakın zaman da Rumeli Sürgünlerini paylaşacağım.

Şerafettin GÜÇ
Karamanoğulları Tarihi Araştırmacısı Yazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üç Önemli Yerden Alınan Toprak Ermenek Selanik Kıbrıs Atatürk'ün Yattığı Yer Türk Ulusu'nun Kalbidir Atatürk için b...